Szkolne obiady dookoła świata
Około 32 mln dzieci w USA w dni powszednie je posiłki w barach, a większość uczniów pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na kalorie podczas obiadów w szkole. Stołówki szkolne za jedno z kluczowych zadań stawiają sobie walkę z otyłością wśród dzieci. Sweetgreen – sieć restauracji sałatkowych, która prowadzi program „Sweetgreen w szkołach”, postanowił przyjrzeć się temu, jak powinien wyglądać dobrej jakości szkolny lunch w poszczególnych miejscach na świecie. Chce w ten sposób zachęcić dzieci do zmiany sposobu odżywiania i kształcić je na temat zdrowego żywienia.
W tym celu powstała seria zdjęć prezentująca obiady szkolne we Włoszech, Brazylii czy Korei Południowej. Na talerzach można znaleźć typowe, charakterystyczne dla danego kraju produkty. Wśród nich są owoce, warzywa i pysznie wyglądające przystawki.
A jak powinien wyglądać typowy, szkolny obiad w Polsce?
Włochy
Lokalne ryby, rukola, makaron z sosem pomidorowym, sałatka caprese, bagietki i winogrona.
Finlandia
Grochówka, sałatka z buraków, marchew, chleb i naleśniki z jagodami i truskawkami.
Francja
Stek, marchew, fasola szparagowa, sery i świeże owoce.
Brazylia
Wieprzowina z warzywami, czarną fasolą i ryżem, sałatki, pieczywo i pieczone banany.
Korea Południowa
Zupa z ryby, tofu z ryżem, kimchi i świeże warzywa.
Grecja
Pieczony kurczak, makaron orzo, faszerowane liście winogron, pomidory i ogórki, świeże pomarańcze i jogurt grecki z nasionami granatu.
Ukraina
Tłuczone ziemniaki z kiełbasą, barszcz, kapusta i naleśnik.
Hiszpania
Smażone krewetki, brązowy ryż, warzywa, zupa gazpacho, świeża papryka, chleb i pomarańcza.
USA
Smażone kawałki kurczaka, tłuczone ziemniaki, groch, owoce i ciasteczko czekoladowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz