Zdrowa dieta matki zmniejsza ryzyko wad serca u dziecka
Zdrowa dieta przed ciążą związana jest z mniejszym ryzykiem występowania nieprawidłowości w budowie serca u noworodków – wynika z badania opublikowanego w magazynie „Archives of Disease in Childhood (Fetal & Neonatal Edition)”.
Wady serca to powszechny i kosztowny problem dotykający 1 proc. noworodków w USA. Około jednej czwartej z nich umiera w ich wyniku w dzieciństwie. Jak do tej pory nie udało się wskazać zbyt wielu przyczyn ich występowania.Niektóre badania sugerują, że ryzyko mogą obniżyć multiwitaminowe suplementy diety, natomiast z innych wynika, że konieczne jest zachowanie zdrowej diety.
Aby sprawdzić potencjalny wpływ diety, badacze sprawdzili, co jadło i w jakich ilościach w roku poprzedzającym ciążę ok. 19 tys. kobiet. Uczestniczyły one w narodowym badaniu zapobiegania nieprawidłowościom w czasie ciąży. W latach 1997-2009 połowa urodziła zdrowe dzieci, a połowa – dzieci z poważnymi wadami serca.
25 proc. matek, które według przyjętych przez badaczy założeń miały dietę najwyższej jakości, były znacznie mniej narażone na urodzenie dziecka z określonymi wadami niż te, które znajdowały się na drugim końcu skali.
Zdrowsza dieta oznaczała mniejsze o 37 proc. ryzyko wykształcenia się złożonej wady serca – tetralogii Fallota i o 23 proc. mniejszą szansę na ubytki w przegrodzie międzyprzedsionkowej.
Było to badanie obserwacyjne, więc nie można wysnuć rozstrzygających wniosków, co do przyczyny i skutku, ale podobne związki stwierdzono pomiędzy dietą matki a innymi nieprawidłowościami u noworodków, m.in. rozszczepem wargi i podniebienia oraz wadami cewy nerwowej – zauważają naukowcy.
Wady serca to powszechny i kosztowny problem dotykający 1 proc. noworodków w USA. Około jednej czwartej z nich umiera w ich wyniku w dzieciństwie. Jak do tej pory nie udało się wskazać zbyt wielu przyczyn ich występowania.Niektóre badania sugerują, że ryzyko mogą obniżyć multiwitaminowe suplementy diety, natomiast z innych wynika, że konieczne jest zachowanie zdrowej diety.
Aby sprawdzić potencjalny wpływ diety, badacze sprawdzili, co jadło i w jakich ilościach w roku poprzedzającym ciążę ok. 19 tys. kobiet. Uczestniczyły one w narodowym badaniu zapobiegania nieprawidłowościom w czasie ciąży. W latach 1997-2009 połowa urodziła zdrowe dzieci, a połowa – dzieci z poważnymi wadami serca.
25 proc. matek, które według przyjętych przez badaczy założeń miały dietę najwyższej jakości, były znacznie mniej narażone na urodzenie dziecka z określonymi wadami niż te, które znajdowały się na drugim końcu skali.
Zdrowsza dieta oznaczała mniejsze o 37 proc. ryzyko wykształcenia się złożonej wady serca – tetralogii Fallota i o 23 proc. mniejszą szansę na ubytki w przegrodzie międzyprzedsionkowej.
Było to badanie obserwacyjne, więc nie można wysnuć rozstrzygających wniosków, co do przyczyny i skutku, ale podobne związki stwierdzono pomiędzy dietą matki a innymi nieprawidłowościami u noworodków, m.in. rozszczepem wargi i podniebienia oraz wadami cewy nerwowej – zauważają naukowcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz