Nie pozwólmy jeść swoim dzieciom przetworów ryżowych!
Szwedzki Instytut Żywności alarmuje o wnioskach swoich badań przeprowadzonych na produktach z ryżu. Według Instytutu poziom arsenu w większości z nich jest bardzo wysoki. Naukowcy uważają, że w świetle najnowszych badań i wiedzy na temat występowania i szkodliwości tego pierwiastka normy ustalane przez WHO są zbyt wysokie.
Podobne badanie przeprowadził Instytut Queen’s University Belfast w Wielkiej Brytanii, który wykazał w przeprowadzonych badaniach poziomu arsenu w produktach z ryżu znanych marek , że aż 58 % z nich naruszało wytyczne bezpiecznych poziomów tego pierwiastka w przepisach unijnych.
Arsen to składnik znanej wszystkim trucizny arszeniku.
W małych ilościach nie jest szkodliwy, rzadko również zdarzają się przypadkowe zatrucia większą ilością arsenu. Jednak długotrwałe spożycie w małych ilościach ma bardzo niekorzystny wpływ na organizm.
Jest toksyczny i przewlekłe zatrucia wcale nie należą do rzadkości. Objawy długotrwałego podtruwania pojawiają się po kilku latach. Mogą to być nowotwory skóry, wątroby, nerek, płuc. Szczególnie narażone są małe dzieci do 3 lat. A w żywności dla niemowląt ilości arsenu również zaniepokoiły badaczy. Dlatego rodzice małych dzieci powinni mieć na względzie, że koncerny produkujące żywność to wielkie loby, które ma duży wpływ na ustalane normy i przepisy i nie zawsze żywność, która wydaje się być pod kontrolą jest bezpieczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz