Zdrowe przekąski dla kobiet w ciąży – 16 smacznych propozycji

Batonik czekoladowy, pączek, cukierek? Są inne, o wiele zdrowsze rozwiązania, by przechytrzyć głód i przy okazji dostarczyć sobie i dziecku wielu wartościowych składników. Sprawdź, jakie zdrowe przekąski warto mieć w ciąży w zasięgu ręki.
W pracy, na zakupach, podczas spaceru, czy po prostu będąc w domu warto sięgać po te przekąski, które wniosą coś wartościowego do diety. Sucharki, wafle ryżowe czy inne, pozornie zdrowe produkty być może zaspokoją głód, ale w żaden sposób nie zaspokoją zapotrzebowania na to, co ważne. Warto, aby przekąski dostarczały organizmowi tych składników, których szczególnie potrzebujemy w ciąży, a które nie zawsze (lub niewystarczająco) pojawiają się w głównych posiłkach. Pomyśl o przekąsce jako o zdrowym uzupełnieniu diety, a nie tylko o szybkim sposobie na zaspokojenie głodu.
Przede wszystkim lepiej jednak unikać tych produktów, które zawierają szkodliwe tłuszcze trans, chemiczne dodatki, sztuczne barwniki i aromaty. Warto ćwiczyć też umiejętność czytania etykiet (skład niepozornego batonika musli potrafi czasami zadziwić!).
Co może być dobrą przekąską?
1. Żurawina
To bogate źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Zawiera składniki wzmacniające odporność i mające działanie przeciwgorączkowe. Ponadto owoce żurawiny ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na pracę jelit i pobudzają pracę trzustki. Jedzenie żurawiny pomaga też w kłopotach z drogami moczowymi. To naturalne lekarstwo na częste w ciąży choroby układu moczowego.
2. Figi
To bogate źródło błonnika i wapnia, a także żelaza, potasu, fosforu, magnezu. Szczególnie cenne w składniki są suszone figi, które dzięki dużej zawartości wapnia wzmacniają zęby i kości. Figi skutecznie pobudzają też pracę jelit, są więc skutecznym lekiem na zaparcia. Jedzenie tych owoców obniża też ciśnienie. Niestety, figi zawierają dużo cukru, dlatego zaleca się sięgać po nie z umiarem.
3. Morele
W morelach znajdziesz m.in. kwas foliowy, białko, wapń, cynk, żelazo, witaminę A, C i witaminę K. Suszone morele mają beta-karoten, potas i błonnik. Morele pozytywnie wpływają na trawienie, ciśnienie i pracę nerek. Zapobiegają anemii, mają też działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Są pomocne w łagodzeniu problemów żołądkowych.
4. Śliwki
Znajdziesz w nich m.in. kwas foliowy, żelazo, fosfor, potas, wapń, witaminę A i dużo błonnika. Działają korzystnie na trawienie i skutecznie pobudzają do pracy jelita. Suszone śliwki są dosyć kaloryczne, dlatego jedzmy je z umiarem. Aby uchronić się przed wzdęciami i rozwolnieniem, lepiej sięgnąć po kilka sztuk.
5. Banan
Banany mają w sobie wiele potasu, magnezu i witamin grupy B. Ponadto zawierają też kwas foliowy, żelazo i błonnik. To również naturalne źródło energii. Dzięki potasowi jedzenie bananów pomaga w zwalczaniu takich dolegliwości jak skurcze mięśni czy nadciśnienie. Banany mogą łagodzić ciążowe mdłości.
6. Orzechy (włoskie, makadamia, brazylijskie, laskowe, migdały)
W sytuacji, gdy cieszymy się dobrym zdrowiem i nie mamy żadnych reakcji alergicznych, migdały jako skarbnica witamin z grupy B, magnezu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą pojawić się w diecie kobiety ciężarnej. Składniki zawarte w migdałach poprawiają wygląd włosów i paznokci, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Migdały mogą okazać się w czasie ciąży bardzo przydatne ze względu na niesienie ulgi w dolegliwościach takich jak mdłości czy zgaga.
Orzechy włoskie zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierają ich znacznie więcej niż inne orzechy). Znajdziesz w nich również kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze, wiele wartościowego białka, minerały i błonnik. Orzechy polecane są także osobom uczącym się, ponieważ wpływają na pracę mózgu. Dzięki zawartości witaminy E poprawiają wygląd cery. Mają silne właściwości bakteriobójcze i są pomocne w razie kłopotów żołądkowych (zatrucia, biegunka).
– Orzechy szybko jełczeją, dlatego najlepiej kupować je na bieżąco i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Nie należy również przesadzać z ich ilością – kilka orzechów będzie wystarczającą formą przekąski. Nie należy spożywać ich codziennie z uwagi na dużą zawartość NNKT omega-6, które w nadmiarze mogą być prozapalne – mówi Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny (o prawidłowym stosunku omega-3 do omega-6 przeczytasz tutaj).
Jak dodaje dietetyk, orzechy najlepiej kupować w łupinach (świeżo łuskane są najzdrowsze) i przed zjedzeniem należy je moczyć, aby usunąć kwas fitynowy (substancję antyodżywczą).
7. Borówki
Borówki to skarbnica witamin i mikroelementów – żelaza, cynku, selenu, wapnia, fosforu, witaminy A, B1, B2, C. Owoce te zawierają również wiele kwasu foliowego. Borówki poprawiają wzrok i zapobiegają jego pogorszeniu, zapobiegają infekcjom układu moczowego, wspomagają odporność, leczą biegunkę i zatrucia pokarmowe. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i antocyjanów borówki pomagają w leczeniu nowotworów. Jedzenie tych owoców spowalnia proces starzenia się mózgu.
8. Ogórki kiszone
Kiszone ogórki uchodzą za stereotypową zachciankę kobiet w ciąży. I dobrze, bo warto sięgać po nie jak najczęściej. Kiszone warzywa to naturalne probiotyki. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny. Kwas mlekowy doskonale reguluje florę bakteryjną jelit i wspomaga trawienie. Kiszone ogórki dostarczają wiele witamin: B1, B2, B3, C, A, E, K. To również źródło manganu, wapnia, potasu, fosforu. Najlepiej kiszonki robić samemu – wtedy są najzdrowsze. Kupując je w sklepie zwracaj uwagę na etykietę – często na opakowaniu zamiast „kiszone” napisane jest „kwaszone”. Kiszenie a kwaszenie to dwa różne procesy – kwasimy za pomocą kwasu octowego, przez co produkt ma mało składników odżywczych, niszczy czerwone krwinki, zakłóca procesy trawienne oraz zazwyczaj zawiera środki konserwujące.
9. Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, E, z grupy B. Zawiera również żelazo, wapń, magnez, fosfor, białko, błonnik. Jarmuż zawiera także silny przeciwutleniacz – sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i antynowotworowe. Uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Może być dodawany do sałatek, koktajli albo może być głównym składnikiem domowego pesto.
Popularne są również chipsy z jarmużu, które mogą z powodzeniem zastąpić kupne słone przekąski.
10. Brokuły
Zdaniem Iwony Wierzbickiej brokuły i jarmużu to najbardziej wartościowe warzywa. Brokuły mają wyjątkowe właściwości zdrowotne – chronią przed nowotworami, wrzodami żołądka, anemią, regulują poziom cukru we krwi, poprawiają wzrok. W brokułach znajdziemy m.in. witaminę C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk. Brokuły najlepiej spożywać w surowej postaci, sparzyć wrzątkiem lub krótko gotować na parze (nie dłużej niż 5 min.), aby nie utraciły zbyt wielu cennych składników. Najlepiej przeznaczyć do zjedzenia tylko same róże – nie zjadamy grubej łodygi, ponieważ to właśnie tam gromadzi się najwięcej szkodliwych dla zdrowia azotanów (dowiedz się więcej o zaletach jedzenia zielonych warzyw podczas ciąży).
11. Marchew
Warzywa w każdej postaci są dobrym pomysłem na przekąskę (najlepsze są surowe). Marchewki świetnie nadają się jednak do schrupania i w domu, i w pracy, czy nawet podczas wycieczki. Powszechnie wiadomo, że marchewka zawiera dużą ilość witaminy A, której nadmiar może być szkodliwy w ciąży. Dlatego też zaleca się umiar. W warzywie tym znajdziemy również m.in. witaminy (B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), błonnik, pektyny i węglowodany. Jedzenie marchewek odmładza skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy.
12. Awokado
Awokado to jedno z najbardziej kalorycznych, ale i najzdrowszych owoców. To przede wszystkim doskonałe źródło dobrego tłuszczu, tak niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu (w ciąży nie powinno się ograniczać tłuszczu w diecie, ale dobrze wiedzieć jaki tłuszcz jest zdrowy). Awokado zawiera witaminę B, C, E, K, kwas foliowy i składniki mineralne: magnez, potas, cynk, miedź, mangan. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone. Jedzenie tego owocu zapobiega chorobie Alzheimer’a, chroni przed nowotworami, obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom serca, dobrze wpływa na funkcjonowanie wzroku. A do tego wszystkiego awokado ma jeszcze wszechstronne zastosowanie w kuchni. Idealnie nada się jako pasta do kanapek czy składnik do sałatki. Z awokado można też wyczarować wiele pysznych i zdrowych deserów, m.in. lody.
13. Domowe ciasteczka
Cukier, sorbitol, olej palmowy, tłuszcze trans, barwniki, aromaty… nawet pozornie zdrowe ciasteczka mogą zawierać wiele niepożądanych składników. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, warto przygotować ciasteczka samemu. Wbrew pozorom ich wykonanie nie jest wcale takie trudne, a w internecie można znaleźć mnóstwo pysznych przepisów. Przykładowy przepis (polecany przez dietetyka):Kruche ciastka bananowo-kokosowe:
1 jajko,
3 banany,
3 łyżki mąki kokosowej,
120g wiórek kokosowych
Banany blendujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy ciastka i pieczemy 30 min w 180 °C.
Warto sięgać także często po kokos (w tym także po płatki, wiórki, olej kokosowy, wodę kokosową), który dostarcza zdrowych tłuszczów nasyconych.
14. Kasztanowiec-bananowiec
Kasztanowiec-bananowiec to chlebek lub ciasto, co zależy od tego jakich użyjemy dodatków. Zdaniem Iwony Wierzbickiej to świetna przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w mąkę kasztanową, jaja, banany i dodatki wg własnego uznania (figi, suszone śliwki). Szczegóły tutaj.
15. Czekolada
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%) i dobrym składzie (czytamy etykietę) to dobry sposób na przekąskę, o ile tylko powstrzymamy się na jednej lub dwóch kosteczkach. Czekolada uchodzi za bogate źródło magnezu, żelaza czy wapnia, warto jednak pamiętać, że zawiera również duże ilości tłuszczów, cukrów prostych i kofeinę, dlatego lepiej zachować umiar.
A co z popcornem?
Jak wiadomo, zarówno w ciąży, jak i w ogóle na co dzień lepiej unikać słonych przekąsek i chipsów. Możliwe, że zastanawiasz się, czy nie zastąpić je popcornem. Zapytaliśmy dietetyka, czy to pożądana przekąska na czas ciąży. – Popcorn to ziarna kukurydzy, a uprawy kukurydzy pozostawiają wiele do życzenia (modyfikacja GMO, Roundup ready). Nie polecam – mówi Iwona Wierzbicka. Zamiast tego lepiej sięgnąć po którąś z powyższych propozycji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat i edukacja dziecka , Blogger