Waga w ciąży – ile można przytyć?
W ciąży trzeba liczyć się z tym, że pojawią się dodatkowe kilogramy. Zdecydowana część z nich jest czymś zupełnie naturalnym. Warto na bieżąco obserwować swój organizm, żeby sprawdzić, czy odpowiednio przybieramy na wadze i czy wszystko w tej materii mamy pod kontrolą.
Ile można przytyć?
–Przyjmuje się, że w ciąży normą jest przybranie na wadze od 9 do 12 kilogramów. Jest to średnio jeden kilogram więcej na każdy miesiąc. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że w trzecim trymestrze ta waga wzrasta szybciej niż w poprzednich etapach ciąży – mówi dietetyk Iwona Wierzbicka.W pierwszym trymestrze zwykle waga prawie w ogóle nie wzrasta, a wręcz niektóre kobiety odnotowują jej spadek – związane jest to z gorszym apetytem, gorszym samopoczuciem, często z wymiotami, brakiem chęci jedzenia.
W pierwszym trymestrze nie ma też zwiększonego zapotrzebowania energetycznego, dlatego też może się okazać, że waga w tym czasie będzie spadać.
Inaczej w przypadku, gdy pojawia się niepohamowany apetyt. Wtedy waga zaczyna wzrastać już od samego początku ciąży, co jest stanem niepożądanym – dodaje dietetyk. Można też zauważyć, że w pierwszym trymestrze tkanka tłuszczowa będzie się gromadzić bardziej w okolicach brzucha. Jest to działanie fizjologiczne – tam powinna się gromadzić, ponieważ są to zapasy na potrzeby późniejszego karmienia piersią i wyżywienia dziecka.W drugim trymestrze zwykle powinno przybierać się ok. jednego kilograma na miesiąc. Przeważnie w okolicach szóstego miesiąca powinno to być ok. 6 kg dodatkowych. – Oczywiście, może ich być trochę więcej, ale wszystko to, co przyrośnie ponad 12 kg, to zbędna tkanka tłuszczowa, która będzie później do zrzucenia przez kobiety, które chcą wrócić do swojej wagi przed ciążą. Jest to jednak wyliczenie orientacyjne, każda kobieta jest indywidualna i te liczby mogą się nieco różnić – przyznaje Iwona Wierzbicka.
Co składa się na wagę w ciąży
Na dodatkowe kilogramy w ciąży składa się wiele czynników. Średnio od 3 do 4 kg to waga dziecka. Ponadto, macica zajmuje od 1 do 1,5 kg, wody płodowe i łożysko – 1,5 kg, piersi – 400 g, objętość krwi wzrasta o ok. 1,5kg, rezerwy tłuszczu w organizmie (te, które się gromadzą na potrzeby karmienia i wyżywienia dziecka w okresie prenatalnym) – od 2 do 3 kg, zmagazynowana dodatkowa woda w organizmie – to zwykle 2 kg – wylicza dietetyk.
Bardzo często waga spada już po porodzie. To, co pozostaje (ok. 2 do 4 kg), pokrywa zwiększoną wagę macicy, zwiększoną wagę piersi, zwiększoną ilość krwi i nieco tkanki tłuszczowej. Jednak z każdym dniem ta waga powinna systematycznie spadać – macica się wchłania, częściowo woda z organizmu schodzi (co jest widoczne już w trakcie porodu), wchłania się też dodatkowa ilość krwi, która została wyprodukowana. Mogą wtedy pozostać pewne rezerwy tkanki tłuszczowej, które są zapasami na potrzeby karmienia.
Część kobiet odnotowuje po porodzie wzrost masy ciała, który jest związany ze zwiększonym apetytem. Jak przyznaje Iwona Wierzbicka, waga w tym czasie powinna spadać, organizm kobiety ma przyspieszony metabolizm. Jednak często w praktyce zdarza się, że okres karmienia piersią wzmaga apetyt u kobiet. Dobrze, jeśli jest on zaspokajany dobrymi produktami, nisko przetworzonymi, pełnowartościowymi. Jeśli słodkościami, to waga zaczyna rosnąć i nawet jeśli kobieta nie przytyła ponad normę w czasie ciąży, to może przytyć w czasie karmienia – dodaje.
Wylicza się, że przybranie od 9 do 12 kilogramów w czasie ciąży jest normą. Jednak w przypadku kobiet, które miały nadwagę już przed zajściem w ciążę, mogą przytyć mniej, ponieważ w tym momencie nie ma potrzeby gromadzenia dodatkowej tkanki tłuszczowej. Wtedy ta waga może wzrosnąć np. tylko o te 9 kilogramów. Najlepiej zmianę wagi i tempo przybierania na wadze konsultować z lekarzem.
Kontroluj się
Jak zaznacza dietetyk, warto robić pomiary, swojego rodzaju dzienniczek, który będzie towarzyszył nam w czasie ciąży. Można zapisać tam obwód brzucha, bioder, uda i to, jak kształtuje się waga. Tym samym można łatwo sprawdzić, czy waga wzrasta prawidłowo. Łatwiej będzie też przedstawić osobie prowadzącej ciążę, jak zmienia się nasz organizm. Każda kobieta może inaczej reagować na tak dużą zmianę w organizmie i także w różny sposób może zmieniać się waga. – Ja sama, będąc w ciąży, na początku odnotowałam gwałtowny wzrost, ale potem przez długi czas waga stała w miejscu. Jednak lekarz zapewnił mnie, że wszystko było w porządku, dziecko rozwijało się dobrze i miało wszystko, czego potrzeba. Pamiętałam o tym, żeby odżywiać się racjonalnie – dodaje Iwona Wierzbicka. Dodatkowe kilogramy w ciąży są czymś naturalnym i nie jest to czas na odchudzanie się. Ważne, żeby pamiętać o zbilansowanej i racjonalnej diecie oraz – w miarę możliwości – o aktywności fizycznej.
Ile można przytyć?
–Przyjmuje się, że w ciąży normą jest przybranie na wadze od 9 do 12 kilogramów. Jest to średnio jeden kilogram więcej na każdy miesiąc. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że w trzecim trymestrze ta waga wzrasta szybciej niż w poprzednich etapach ciąży – mówi dietetyk Iwona Wierzbicka.W pierwszym trymestrze zwykle waga prawie w ogóle nie wzrasta, a wręcz niektóre kobiety odnotowują jej spadek – związane jest to z gorszym apetytem, gorszym samopoczuciem, często z wymiotami, brakiem chęci jedzenia.
W pierwszym trymestrze nie ma też zwiększonego zapotrzebowania energetycznego, dlatego też może się okazać, że waga w tym czasie będzie spadać.
Inaczej w przypadku, gdy pojawia się niepohamowany apetyt. Wtedy waga zaczyna wzrastać już od samego początku ciąży, co jest stanem niepożądanym – dodaje dietetyk. Można też zauważyć, że w pierwszym trymestrze tkanka tłuszczowa będzie się gromadzić bardziej w okolicach brzucha. Jest to działanie fizjologiczne – tam powinna się gromadzić, ponieważ są to zapasy na potrzeby późniejszego karmienia piersią i wyżywienia dziecka.W drugim trymestrze zwykle powinno przybierać się ok. jednego kilograma na miesiąc. Przeważnie w okolicach szóstego miesiąca powinno to być ok. 6 kg dodatkowych. – Oczywiście, może ich być trochę więcej, ale wszystko to, co przyrośnie ponad 12 kg, to zbędna tkanka tłuszczowa, która będzie później do zrzucenia przez kobiety, które chcą wrócić do swojej wagi przed ciążą. Jest to jednak wyliczenie orientacyjne, każda kobieta jest indywidualna i te liczby mogą się nieco różnić – przyznaje Iwona Wierzbicka.
Co składa się na wagę w ciąży
Na dodatkowe kilogramy w ciąży składa się wiele czynników. Średnio od 3 do 4 kg to waga dziecka. Ponadto, macica zajmuje od 1 do 1,5 kg, wody płodowe i łożysko – 1,5 kg, piersi – 400 g, objętość krwi wzrasta o ok. 1,5kg, rezerwy tłuszczu w organizmie (te, które się gromadzą na potrzeby karmienia i wyżywienia dziecka w okresie prenatalnym) – od 2 do 3 kg, zmagazynowana dodatkowa woda w organizmie – to zwykle 2 kg – wylicza dietetyk.
Bardzo często waga spada już po porodzie. To, co pozostaje (ok. 2 do 4 kg), pokrywa zwiększoną wagę macicy, zwiększoną wagę piersi, zwiększoną ilość krwi i nieco tkanki tłuszczowej. Jednak z każdym dniem ta waga powinna systematycznie spadać – macica się wchłania, częściowo woda z organizmu schodzi (co jest widoczne już w trakcie porodu), wchłania się też dodatkowa ilość krwi, która została wyprodukowana. Mogą wtedy pozostać pewne rezerwy tkanki tłuszczowej, które są zapasami na potrzeby karmienia.
Część kobiet odnotowuje po porodzie wzrost masy ciała, który jest związany ze zwiększonym apetytem. Jak przyznaje Iwona Wierzbicka, waga w tym czasie powinna spadać, organizm kobiety ma przyspieszony metabolizm. Jednak często w praktyce zdarza się, że okres karmienia piersią wzmaga apetyt u kobiet. Dobrze, jeśli jest on zaspokajany dobrymi produktami, nisko przetworzonymi, pełnowartościowymi. Jeśli słodkościami, to waga zaczyna rosnąć i nawet jeśli kobieta nie przytyła ponad normę w czasie ciąży, to może przytyć w czasie karmienia – dodaje.
Wylicza się, że przybranie od 9 do 12 kilogramów w czasie ciąży jest normą. Jednak w przypadku kobiet, które miały nadwagę już przed zajściem w ciążę, mogą przytyć mniej, ponieważ w tym momencie nie ma potrzeby gromadzenia dodatkowej tkanki tłuszczowej. Wtedy ta waga może wzrosnąć np. tylko o te 9 kilogramów. Najlepiej zmianę wagi i tempo przybierania na wadze konsultować z lekarzem.
Kontroluj się
Jak zaznacza dietetyk, warto robić pomiary, swojego rodzaju dzienniczek, który będzie towarzyszył nam w czasie ciąży. Można zapisać tam obwód brzucha, bioder, uda i to, jak kształtuje się waga. Tym samym można łatwo sprawdzić, czy waga wzrasta prawidłowo. Łatwiej będzie też przedstawić osobie prowadzącej ciążę, jak zmienia się nasz organizm. Każda kobieta może inaczej reagować na tak dużą zmianę w organizmie i także w różny sposób może zmieniać się waga. – Ja sama, będąc w ciąży, na początku odnotowałam gwałtowny wzrost, ale potem przez długi czas waga stała w miejscu. Jednak lekarz zapewnił mnie, że wszystko było w porządku, dziecko rozwijało się dobrze i miało wszystko, czego potrzeba. Pamiętałam o tym, żeby odżywiać się racjonalnie – dodaje Iwona Wierzbicka. Dodatkowe kilogramy w ciąży są czymś naturalnym i nie jest to czas na odchudzanie się. Ważne, żeby pamiętać o zbilansowanej i racjonalnej diecie oraz – w miarę możliwości – o aktywności fizycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz