Dieta przy cukrzycy ciążowej
Typowa dieta dla osób chorych na cukrzycę jest oparta przede wszystkim na tabeli produktów o niskich indeksach glikemicznych. Podobnie wygląda dieta przy cukrzycy ciążowej. W obydwu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych jest nieunikniona.
Cukrzyca w czasie ciąży jest na tyle „specyficznym” stanem, kiedy to do organizmu musi być dostarczona odpowiednia ilość kalorii przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania cukrów prostych. Kaloryczność pokarmów musi być również tak dobrana, aby odpowiadała masie ciała i aktywności fizycznej ciężarnej.
– W przypadku cukrzycy ciążowej idealnie sprawdzają się diety typu PALEO. Są to diety, w których węglowodany podlegają ograniczeniu na korzyść mięsa, ryb, owoców morza, jaj oraz warzyw i owoców. Wśród moich pacjentów są kobiety chorujące na cukrzycę, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe (stosowane również u kobiet ciężarnych), jednak po przejściu na dietę PALEO z ograniczeniem węglowodanów okazuje się, że poziomy cukrów normują się lub są znacznie niższe niż poprzednio przy „tradycyjnej diecie cukrzycowej”. Część z tych kobiet odstawia nawet leki przeciwcukrzycowe i jest w stanie kontrolować glikemię jedynie prawidłowo skomponowana dietą. Myślę, że kobiety w ciąży chorujące na cukrzycę ciążową również mogą stosować taką dietą z małymi modyfikacjami – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny. Dieta PALEO nie jest typową dietą cukrzycową, ponieważ nie jest oparta wyłącznie na tabeli produktów o niskich indeksach glikemicznych.
– W diecie typowo cukrzycowej wprowadzamy rzeczy mało przetworzone, żytnie, razowe, z dużą ilością błonnika, dużą ilość warzyw (głównie surowych ), mocno natomiast ogranicza się owoce oraz słodkości. Dodatkowo diecie cukrzycowej towarzyszy większa ilość białka, mięsa i ryb – dodaje dietetyk. Dieta PALEO to jednak pójście o krok naprzód. – Polega to przede wszystkim na tym, że ciężarna, chora na cukrzycę ciążową powinna jeść w dużej mierze produkty bogate w pełnowartościowe białko, czyli: wszystkie mięsa, ryby, owoce morza (z zastosowaniem odpowiednich zasad co do spożywania ich w czasie ciąży), jaja, grzyby (shitake, boczniaki). Do diety PALEO dla kobiet ciężarnych wprowadzamy również naturalne twarogi kostkowe oraz produkty fermentacji mlekowej: kefiry, jogurty, maślanki. Ponadto oleje roślinne (oliwa, olej lniany, olej rzepakowy nierafinowany i nieoczyszczony), pestki, nasiona i orzechy.
W diecie PALEO warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku, natomiast owoce w szczególności przy cukrzycy ciążowej podlegają ograniczeniu bądź całkowitej eliminacji. Warto jest wprowadzić raz dziennie „dobre” kasze takie jak komosa ryżowa (quinoa) i amarantus. W czasie cukrzycy ciążowej, jak i w ogóle w ciąży dobrze jest suplementować tran, czyli olej rybi jako źródło kwasów omega 3 (DHA i EPA) oraz witaminy D3– kwasy omega 3 jak i witamina D3 są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu kobiety i płodu, ponadto wpływają na inteligencję dziecka – podkreśla Iwona Wierzbicka.
W diecie PALEO dla ciężarnych można spożywać wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków, które są źródłem skrobi czyli węglowodanów i mogą podnosić poziomy cukrów. Sporadycznie można włączyć do jadłospisu ziemniaki gotowane w łupinach na parze jako źródło potasu. Przed gotowaniem należy jednak zwrócić uwagę czy ziemniaki nie są zieleniejące, czy kiełkujące gdyż takie zawierają toksynę – solaninę. Wybierając orzechy, należy zrezygnować z ziemnych, które mogą być źródłem pleśni i grzybów.W cukrzycy ciążowej należy wykluczyć z jadłospisu mleko, które nie jest aż tak dobrym źródłem wapnia jakby się wydawało, a może powodować odczyny alergiczne, reakcje dyspeptyczne jelit oraz przyczyniać się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że gospodarka wapniowa w organizmie jest tym korzystniejsza, im lepsza jest równowaga Ph (równowaga kwasowo-zasadowa). Należy zatem dbać o to, aby nasz organizm nie był zakwaszony, gdyż wtedy wyciąga z kości wapń celem regulacji Ph ustroju. Największymi „wyciągaczami” wapnia z organizmu są produkty przetworzone i bogate w białka oraz węglowodany. Do produktów szczególnie zasadotwórczych należą przede wszystkim warzywa, stąd powinny znajdować się we wszystkich posiłkach, owoce, ale te podlegają mocnemu ograniczeniu w cukrzycy ciążowej oraz kasza jaglana. Zielone rośliny poza tym że wprowadzają zasady do organizmu, to są zarazem świetnym źródłem wapnia, jak również folianów, które są niezbędne ciężarnym – podkreśla Wierzbicka.
W czasie cukrzycy ciążowej unikamy: kasz (sporadycznie wprowadzamy, w zależności od poziomów cukrów – kasze gryczaną, jaglaną, komosę ryżową oraz amarantus – jako najwartościowsze z kasz), pszenicy, owsa, żyta, pieczywa, bułek, makaronów, ryżu, słodkości, słodkich napojów, soków owocowych oraz owoców. – Czasami, w późniejszym etapie ciąży może się okazać, że kobieta potrzebuje większej ilości węglowodanów, gdyż czuje się osłabiona, czy pozbawiona energii. Należy wtedy dobierać produkty węglowodanowe z tzw. „zdrowej puli” czyli „dobre kasze” oraz owoce – dodaje dietetyk.
ZBILANSOWANY POSIŁEK W CUKRZYCY CIĄŻOWEJ WG DIETY PALEO:
ŚNIADANIE:jaja, jajecznica, omlet z płatkami owsianymi dodatek warzyw: pomidor, papryka, pieczarki, cebula – wg uznania
II ŚNIADANIE:sałatka jarzynowa z dodatkiem kawałków kurczaka, ryby lub owoców morza i orzechy
OBIAD:mięso lub ryba (z grilla, na parze, ugotowane lub duszone)dobrym źródłem białka będą również grzyby hodowlane shiitake czy boczniakiduża porcja sałatkiewentualnie możemy dodać do posiłku kaszę (np. komosę ryżową, amarantus, kaszę gryczaną lub kaszę jaglaną)
PODWIECZOREK:bez owocówsałatka jarzynowa z fetą lub mozarellą
KOLACJA:mała porcja mięsa lub ryby w asyście warzyw, np. duszonych
– Taka dieta będzie bardzo dobrze regulowała poziomy cukry w organizmie – podkreśla Iwona Wierzbicka.
Cukrzyca w czasie ciąży jest na tyle „specyficznym” stanem, kiedy to do organizmu musi być dostarczona odpowiednia ilość kalorii przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania cukrów prostych. Kaloryczność pokarmów musi być również tak dobrana, aby odpowiadała masie ciała i aktywności fizycznej ciężarnej.
– W przypadku cukrzycy ciążowej idealnie sprawdzają się diety typu PALEO. Są to diety, w których węglowodany podlegają ograniczeniu na korzyść mięsa, ryb, owoców morza, jaj oraz warzyw i owoców. Wśród moich pacjentów są kobiety chorujące na cukrzycę, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe (stosowane również u kobiet ciężarnych), jednak po przejściu na dietę PALEO z ograniczeniem węglowodanów okazuje się, że poziomy cukrów normują się lub są znacznie niższe niż poprzednio przy „tradycyjnej diecie cukrzycowej”. Część z tych kobiet odstawia nawet leki przeciwcukrzycowe i jest w stanie kontrolować glikemię jedynie prawidłowo skomponowana dietą. Myślę, że kobiety w ciąży chorujące na cukrzycę ciążową również mogą stosować taką dietą z małymi modyfikacjami – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny. Dieta PALEO nie jest typową dietą cukrzycową, ponieważ nie jest oparta wyłącznie na tabeli produktów o niskich indeksach glikemicznych.
– W diecie typowo cukrzycowej wprowadzamy rzeczy mało przetworzone, żytnie, razowe, z dużą ilością błonnika, dużą ilość warzyw (głównie surowych ), mocno natomiast ogranicza się owoce oraz słodkości. Dodatkowo diecie cukrzycowej towarzyszy większa ilość białka, mięsa i ryb – dodaje dietetyk. Dieta PALEO to jednak pójście o krok naprzód. – Polega to przede wszystkim na tym, że ciężarna, chora na cukrzycę ciążową powinna jeść w dużej mierze produkty bogate w pełnowartościowe białko, czyli: wszystkie mięsa, ryby, owoce morza (z zastosowaniem odpowiednich zasad co do spożywania ich w czasie ciąży), jaja, grzyby (shitake, boczniaki). Do diety PALEO dla kobiet ciężarnych wprowadzamy również naturalne twarogi kostkowe oraz produkty fermentacji mlekowej: kefiry, jogurty, maślanki. Ponadto oleje roślinne (oliwa, olej lniany, olej rzepakowy nierafinowany i nieoczyszczony), pestki, nasiona i orzechy.
W diecie PALEO warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku, natomiast owoce w szczególności przy cukrzycy ciążowej podlegają ograniczeniu bądź całkowitej eliminacji. Warto jest wprowadzić raz dziennie „dobre” kasze takie jak komosa ryżowa (quinoa) i amarantus. W czasie cukrzycy ciążowej, jak i w ogóle w ciąży dobrze jest suplementować tran, czyli olej rybi jako źródło kwasów omega 3 (DHA i EPA) oraz witaminy D3– kwasy omega 3 jak i witamina D3 są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu kobiety i płodu, ponadto wpływają na inteligencję dziecka – podkreśla Iwona Wierzbicka.
W diecie PALEO dla ciężarnych można spożywać wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków, które są źródłem skrobi czyli węglowodanów i mogą podnosić poziomy cukrów. Sporadycznie można włączyć do jadłospisu ziemniaki gotowane w łupinach na parze jako źródło potasu. Przed gotowaniem należy jednak zwrócić uwagę czy ziemniaki nie są zieleniejące, czy kiełkujące gdyż takie zawierają toksynę – solaninę. Wybierając orzechy, należy zrezygnować z ziemnych, które mogą być źródłem pleśni i grzybów.W cukrzycy ciążowej należy wykluczyć z jadłospisu mleko, które nie jest aż tak dobrym źródłem wapnia jakby się wydawało, a może powodować odczyny alergiczne, reakcje dyspeptyczne jelit oraz przyczyniać się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że gospodarka wapniowa w organizmie jest tym korzystniejsza, im lepsza jest równowaga Ph (równowaga kwasowo-zasadowa). Należy zatem dbać o to, aby nasz organizm nie był zakwaszony, gdyż wtedy wyciąga z kości wapń celem regulacji Ph ustroju. Największymi „wyciągaczami” wapnia z organizmu są produkty przetworzone i bogate w białka oraz węglowodany. Do produktów szczególnie zasadotwórczych należą przede wszystkim warzywa, stąd powinny znajdować się we wszystkich posiłkach, owoce, ale te podlegają mocnemu ograniczeniu w cukrzycy ciążowej oraz kasza jaglana. Zielone rośliny poza tym że wprowadzają zasady do organizmu, to są zarazem świetnym źródłem wapnia, jak również folianów, które są niezbędne ciężarnym – podkreśla Wierzbicka.
W czasie cukrzycy ciążowej unikamy: kasz (sporadycznie wprowadzamy, w zależności od poziomów cukrów – kasze gryczaną, jaglaną, komosę ryżową oraz amarantus – jako najwartościowsze z kasz), pszenicy, owsa, żyta, pieczywa, bułek, makaronów, ryżu, słodkości, słodkich napojów, soków owocowych oraz owoców. – Czasami, w późniejszym etapie ciąży może się okazać, że kobieta potrzebuje większej ilości węglowodanów, gdyż czuje się osłabiona, czy pozbawiona energii. Należy wtedy dobierać produkty węglowodanowe z tzw. „zdrowej puli” czyli „dobre kasze” oraz owoce – dodaje dietetyk.
ZBILANSOWANY POSIŁEK W CUKRZYCY CIĄŻOWEJ WG DIETY PALEO:
ŚNIADANIE:jaja, jajecznica, omlet z płatkami owsianymi dodatek warzyw: pomidor, papryka, pieczarki, cebula – wg uznania
II ŚNIADANIE:sałatka jarzynowa z dodatkiem kawałków kurczaka, ryby lub owoców morza i orzechy
OBIAD:mięso lub ryba (z grilla, na parze, ugotowane lub duszone)dobrym źródłem białka będą również grzyby hodowlane shiitake czy boczniakiduża porcja sałatkiewentualnie możemy dodać do posiłku kaszę (np. komosę ryżową, amarantus, kaszę gryczaną lub kaszę jaglaną)
PODWIECZOREK:bez owocówsałatka jarzynowa z fetą lub mozarellą
KOLACJA:mała porcja mięsa lub ryby w asyście warzyw, np. duszonych
– Taka dieta będzie bardzo dobrze regulowała poziomy cukry w organizmie – podkreśla Iwona Wierzbicka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz