Badania: aż połowa kobiet w ciąży nie wie, że powinny suplementować jod


Praktycznie każda kobieta w ciąży oraz planująca dziecko powinna suplementować jod. Niestety, tylko połowa ciężarnych ma tego świadomość.
Jak wynika z przeprowadzonych w zeszłym roku przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie badań, finansowanych przez Ministerstwo Zdrowia, około 50 proc. kobiet w ciąży nie wiedziało o konieczności spożywania dodatkowej ilości jodu w celu zapobiegania niedoborowi tego mikroelementu w okresie ciąży.
Oznacza to, że około połowa kobiet nie jest świadoma, że jest narażona na niedobór jodu i jego skutki.
– Niedobór jodu u kobiet w ciąży i w okresie karmienia jest powszechny w Europie – mówi w rozmowie z Polską Agencją Prasową endokrynolog prof. Alicja Hubalewska-Dydejczyk. Jak dodaje, w Polsce właściwie każda kobieta w ciąży, planująca ciążę, powinna mieć zleconą suplementację jodu.
I chociaż niedobór jodu u mieszkańców Europy udało się w dużej mierze wyeliminować, dzięki różnego rodzaju programom prewencyjnym (w Polsce – jodowanie soli kuchennej), to u kobiet w ciąży, mam karmiących piersią i dzieci wciąż istnieje ryzyko niedoboru tego pierwiastka.
Ciąża to czas, kiedy zapotrzebowanie na jod znacząco wzrasta. Nawet łagodny lub umiarkowany niedobór jodu u matki wpływa na syntezę hormonów tarczycy i może upośledzać rozwój neurologiczny płodu. Może to spowodować ograniczenia w potencjale poznawczym dziecka oraz niski iloraz inteligencji. To samo dotyczy niedoborów w okresie karmienia piersią (dziecko karmione wyłącznie mlekiem matki, która sama cierpi na niedobór jodu, będzie narażone na skutki niskiego poziomu jodu w organizmie).
Ze względu na brak aktualnych danych lekarze nie są pewni skali problemu, ale badania szacunkowe wskazują, że do 50 proc. noworodków w Europie narażonych jest na niedobór jodu.
Tak naprawdę każda kobieta w ciąży powinna suplementować jod, nie należy przyjmować go jednak na własną rękę. Powinien zlecić to lekarz prowadzący ciążę.
Na niedobór jodu bardziej narażeni są mieszkańcy terenów, na których występuje niski poziom jodu, np. na południu Polski. Osoby mieszkające w pobliżu morza, spożywające częściej owoce morza, są mniej narażone na niedobór tego mikroelementu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat i edukacja dziecka , Blogger