Naturalny lek na dolegliwości w ciąży? Żurawina! 8 powodów, dla których warto ją jeść
Na zapalenie pęcherza, przeziębienie, gorączkę, kłopoty z trawieniem, a nawet żylaki skutecznym, bezpiecznym i naturalnym lekiem w ciąży jest żurawina. Co kryją w sobie te niewielkie owoce?
Jedzenie żurawiny w ciąży i podczas karmienia piersią jest całkowicie bezpieczne i w dodatku pomocne przy wielu dolegliwościach. Owoce te uznawane są za naturalny antybiotyk i są składnikiem wielu leków i suplementów (zwłaszcza wspomagających funkcjonowanie dróg moczowych).
– Żurawina zawiera tyle cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych – mówi Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy A (czystą witaminę A mają zwierzęce źródła, dodaje dietetyk) i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6) i minerałów (potasu, miedzi, jodu, manganu). Żurawina zawiera także dużą ilość błonnika, witaminę E i K, a także duże ilości silnych przeciwutleniaczy.
W czym może pomóc żurawina w czasie ciąży?
1. Na zapalenie pęcherza
Podczas ciąży wiele kobiet skarży się na problemy z układem moczowym. Częste wizyty w toalecie, pieczenie i ból przy oddawaniu moczu świadczą o infekcji. Warto zwrócić uwagę, że wiele popularnych leków stosowanych przy infekcji dróg moczowych zawiera w swoim składzie właśnie żurawinę jako główny składnik. Naturalne składniki żurawiny chronią ściany pęcherza i cewki moczowej przed przywieraniem do nich chorobotwórczych bakterii. Jedzenie żurawiny lub picie soku z tych owoców może działać profilaktycznie i zapobiegać problemom z układem moczowym.
2. Na przeziębienie
Żurawina zawiera tyle cennych substancji, że jest też skuteczna w walce z przeziębieniem. Owoce te wspomagają leczenie, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w samą żurawinę, sok albo herbatę z żurawiny. – Owoce żurawiny zawierają kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające odporność – mówi Iwona Wierzbicka. Po żurawinę można sięgać zarówno profilaktycznie, jak i wtedy, gdy pojawiła się infekcja.
3. Na dolegliwości trawienne
Owoce żurawiny ułatwiają trawienie i korzystnie wpływają na pracę jelit. Żurawina wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej i niszczy szkodliwe bakterie. Owoce te chronią też przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Żurawina wspomaga i stymuluje przemianę materii.
4. Na zęby i dziąsła
Substancje zawarte w tych drobnych owocach wpływają korzystnie na jamę ustną: zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej i chorobom dziąseł, które podczas ciąży często mogą krwawić. Żurawina stosowana jest również jako środek zapobiegający próchnicy.
5. Na anemię
Żurawina dzięki dużej zawartości witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza i wapnia i tym samym wspomaga leczenie anemii.
6. Na żylaki
Żurawina zawiera duże ilości flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i żylaków oraz korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
7. Na zaparcia
Żurawina jest bogatym źródłem błonnika, stąd może być pomocna przy zaparciach.
8. Na starzenie się
Choć nie dotyczy to bezpośrednio kobiet w ciąży, warto wspomnieć także i o tej właściwości żurawiny. Składniki antyoksydacyjne zawarte w żurawinie chronią komórki mózgu przed wolnymi rodnikami, a także utratą zdolności poznawczych.
Jako przekąska
Żurawina zawiera wiele zdrowych i potrzebnych składników dla zdrowia mamy i rozwijającego się dziecka, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska. Świeże owoce żurawiny dostępne są od października do stycznia, ale można sięgać również po suszone owoce. Suszona żurawina na długo zachowuje cenne składniki. Wysoka temperatura i gotowanie potraw z żurawiną nie niszczy jej właściwości. – Najlepiej kupować żurawinę z ekologicznych upraw, a jeśli suszoną to bez dodatków substancji konserwujących i bez dodatku cukru, słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego – dodaje Iwona Wierzbicka.
Warto też pić soki albo herbaty z żurawiny. Należy jednak koniecznie zwracać uwagę na etykietę i sprawdzać ile dany sok zawiera żurawiny oraz czy w składzie nie ma jakiś zbędnych dodatków. To samo dotyczy herbat – sprawdzajmy, czy w składzie ma prawdziwe owoce, a nie jedynie ich aromat.
Osoby z tendencją do tworzenia się kamieni nerkowych powinny sięgać po żurawinę z umiarem. Zdaniem Iwony Wierzbickiej, przetwory z żurawiny bezwzględnie należy polecać wszystkim nadciśnieniowcom.
Jedzenie żurawiny w ciąży i podczas karmienia piersią jest całkowicie bezpieczne i w dodatku pomocne przy wielu dolegliwościach. Owoce te uznawane są za naturalny antybiotyk i są składnikiem wielu leków i suplementów (zwłaszcza wspomagających funkcjonowanie dróg moczowych).
– Żurawina zawiera tyle cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych – mówi Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny i trener personalny. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy A (czystą witaminę A mają zwierzęce źródła, dodaje dietetyk) i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6) i minerałów (potasu, miedzi, jodu, manganu). Żurawina zawiera także dużą ilość błonnika, witaminę E i K, a także duże ilości silnych przeciwutleniaczy.
W czym może pomóc żurawina w czasie ciąży?
1. Na zapalenie pęcherza
Podczas ciąży wiele kobiet skarży się na problemy z układem moczowym. Częste wizyty w toalecie, pieczenie i ból przy oddawaniu moczu świadczą o infekcji. Warto zwrócić uwagę, że wiele popularnych leków stosowanych przy infekcji dróg moczowych zawiera w swoim składzie właśnie żurawinę jako główny składnik. Naturalne składniki żurawiny chronią ściany pęcherza i cewki moczowej przed przywieraniem do nich chorobotwórczych bakterii. Jedzenie żurawiny lub picie soku z tych owoców może działać profilaktycznie i zapobiegać problemom z układem moczowym.
2. Na przeziębienie
Żurawina zawiera tyle cennych substancji, że jest też skuteczna w walce z przeziębieniem. Owoce te wspomagają leczenie, dlatego zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w samą żurawinę, sok albo herbatę z żurawiny. – Owoce żurawiny zawierają kwas askorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające odporność – mówi Iwona Wierzbicka. Po żurawinę można sięgać zarówno profilaktycznie, jak i wtedy, gdy pojawiła się infekcja.
3. Na dolegliwości trawienne
Owoce żurawiny ułatwiają trawienie i korzystnie wpływają na pracę jelit. Żurawina wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej i niszczy szkodliwe bakterie. Owoce te chronią też przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Żurawina wspomaga i stymuluje przemianę materii.
4. Na zęby i dziąsła
Substancje zawarte w tych drobnych owocach wpływają korzystnie na jamę ustną: zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej i chorobom dziąseł, które podczas ciąży często mogą krwawić. Żurawina stosowana jest również jako środek zapobiegający próchnicy.
5. Na anemię
Żurawina dzięki dużej zawartości witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza i wapnia i tym samym wspomaga leczenie anemii.
6. Na żylaki
Żurawina zawiera duże ilości flawonoidów, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i żylaków oraz korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
7. Na zaparcia
Żurawina jest bogatym źródłem błonnika, stąd może być pomocna przy zaparciach.
8. Na starzenie się
Choć nie dotyczy to bezpośrednio kobiet w ciąży, warto wspomnieć także i o tej właściwości żurawiny. Składniki antyoksydacyjne zawarte w żurawinie chronią komórki mózgu przed wolnymi rodnikami, a także utratą zdolności poznawczych.
Jako przekąska
Żurawina zawiera wiele zdrowych i potrzebnych składników dla zdrowia mamy i rozwijającego się dziecka, dlatego świetnie nadaje się jako przekąska. Świeże owoce żurawiny dostępne są od października do stycznia, ale można sięgać również po suszone owoce. Suszona żurawina na długo zachowuje cenne składniki. Wysoka temperatura i gotowanie potraw z żurawiną nie niszczy jej właściwości. – Najlepiej kupować żurawinę z ekologicznych upraw, a jeśli suszoną to bez dodatków substancji konserwujących i bez dodatku cukru, słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego – dodaje Iwona Wierzbicka.
Warto też pić soki albo herbaty z żurawiny. Należy jednak koniecznie zwracać uwagę na etykietę i sprawdzać ile dany sok zawiera żurawiny oraz czy w składzie nie ma jakiś zbędnych dodatków. To samo dotyczy herbat – sprawdzajmy, czy w składzie ma prawdziwe owoce, a nie jedynie ich aromat.
Osoby z tendencją do tworzenia się kamieni nerkowych powinny sięgać po żurawinę z umiarem. Zdaniem Iwony Wierzbickiej, przetwory z żurawiny bezwzględnie należy polecać wszystkim nadciśnieniowcom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz