Eksperci: prawidłowe żywienie w ciąży to szansa na zdrowsze dziecko
Właściwe żywienie w ciąży decyduje o zdrowiu dziecka. Ułatwi je bezpłatna aplikacja opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie – mówili eksperci podczas środowej konferencji prasowej zorganizowanej w IŻŻ.
Jak powiedział dyrektor IŻŻ prof. Mirosław Jarosz, na zdrowie dziecka może wpływać nawet dieta rodziców trzy lata przed poczęciem, dlatego zawsze warto prowadzić zdrowy tryb życia. Jednak odżywianie w czasie ciąży jest pod tym względem szczególnie ważne. Eksperci oceniają, że ze względu na ogólnoświatową epidemię otyłości obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej niż jego rodzice.
O tym, jak można poprawić żywienie kobiet w ciąży mówił dr Zbigniew Kułaga na podstawie doświadczenia z prowadzonego przez IŻŻ projektu „Zachowaj Równowagę”. W jego ramach ponad 12 tysięcy kobiet w ciąży z całej Polski (z czego 44 procent w pierwszej ciąży) skorzystało w latach 2013-2016 z fachowych porad dotyczących żywienia i aktywności fizycznej. Można je w skrócie zawrzeć w następujących punktach: należy spożywać produkty spożywcze z różnych grup, codziennie pić wodę, nie pić alkoholu, „jeść dla dwojga, a nie za dwoje” (aby nie przybrać nadmiernie na wadze), jeść warzywa do każdego posiłku i systematycznie ćwiczyć (co zmniejsza obrzęki i łagodzi przykre objawy ciąży, a jednocześnie korzystnie wpływa na zdrowie dziecka).
Instytut przygotował także aplikację „Zdrowa mama” – na smartfony i inne urządzenia mobilne, która pomoże zadbać o właściwą dietę i aktywność fizyczną w czasie ciąży. Bezpłatna aplikacja jest dostępna na urządzeniach mobilnych z systemem Android oraz iOS.
Jak powiedział dyrektor IŻŻ prof. Mirosław Jarosz, na zdrowie dziecka może wpływać nawet dieta rodziców trzy lata przed poczęciem, dlatego zawsze warto prowadzić zdrowy tryb życia. Jednak odżywianie w czasie ciąży jest pod tym względem szczególnie ważne. Eksperci oceniają, że ze względu na ogólnoświatową epidemię otyłości obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej niż jego rodzice.
O tym, jak można poprawić żywienie kobiet w ciąży mówił dr Zbigniew Kułaga na podstawie doświadczenia z prowadzonego przez IŻŻ projektu „Zachowaj Równowagę”. W jego ramach ponad 12 tysięcy kobiet w ciąży z całej Polski (z czego 44 procent w pierwszej ciąży) skorzystało w latach 2013-2016 z fachowych porad dotyczących żywienia i aktywności fizycznej. Można je w skrócie zawrzeć w następujących punktach: należy spożywać produkty spożywcze z różnych grup, codziennie pić wodę, nie pić alkoholu, „jeść dla dwojga, a nie za dwoje” (aby nie przybrać nadmiernie na wadze), jeść warzywa do każdego posiłku i systematycznie ćwiczyć (co zmniejsza obrzęki i łagodzi przykre objawy ciąży, a jednocześnie korzystnie wpływa na zdrowie dziecka).
Instytut przygotował także aplikację „Zdrowa mama” – na smartfony i inne urządzenia mobilne, która pomoże zadbać o właściwą dietę i aktywność fizyczną w czasie ciąży. Bezpłatna aplikacja jest dostępna na urządzeniach mobilnych z systemem Android oraz iOS.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz