Odżywianie - podstawowe pojęcia
Stan odżywiania – to stan biologiczny organizmu (stan zdrowia, sprawność, samopoczucie) będący skutkiem danego sposobu żywienia.
Zapotrzebowanie żywieniowe – to potrzeby organizmu odnoszące się do poszczególnych składników odżywczych pod względem ich ilości i jakości. Jest ono zmienne dla osób różnej płci, wieku, wykonywanej pracy, warunków klimatycznych.
Składniki odżywcze – spełniają trzy podstawowe zadania:
- są źródłem energii niezbędnej do procesów życiowych i aktywności (tłuszcze i węglowodany)
- są materiałem budulcowym – budowa i odnowa komórek i tkanek (białko, niektóre sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo)
- wpływają na regulację procesów życiowych (witaminy i składniki mineralne)
Wyróżnia się następujące grupy składników odżywczych:
- cukrowce, czyli węglowodany
- tłuszczowce
- białka
- witaminy
- składniki mineralne
- woda
- enzymy
Wszystkie składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne ulegają w organizmie przemianom. Całość tych przemian nazywamy metabolizmem (anabolizm + katabolizm).
- Anabolizm – synteza lub odbudowa – to proces przebiegający w komórkach przy pomocy energii czerpanej ze spalenia, czyli rozkładu składników odżywczych (tzw. energia chemiczna)
- Katabolizm – rozkład, czyli spalanie – to proces, w którym ta energia chemiczna zostaje przetworzona na inne postacie energii, tj. mechaniczną, cieplną, które są niezbędne do pracy i czynności życiowych.
Składniki pokarmowe – są to najmniejsze cząstki organiczne i nieorganiczne, które po uwolnieniu w procesie trawienia mogą być wchłonięte w przewodzie pokarmowym i wykorzystane przez organizm.
Funkcje składników pokarmowych:
- budulcowa
- energetyczna
- regulująca
Ilość wytworzonej przez organizm energii określa się w kilokaloriach.
1 kcal – to taka ilość ciepła, jaka jest potrzeba do ogrzania 1000 ml wody o 1 C.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne:
- dzieci 1-3 lat – 1300 kcal
- dzieci 4-6 lat – 1700 kcal
- dzieci 7-9 lat – 2100 kcal
- dzieci 10-12 lat – 2600 kcal
- dziewczęta 13-20 lat – 2880 kcal
- chłopcy 13-20 lat – 3700 kcal
- kobiety – 2800 kcal
- kobiety karmiące – 3400 kcal
- mężczyźni ciężko pracujący – 4500 kcal
- starsi – 2300 kcal
Prawidłowe odżywianie się to:
- Przestrzeganie prawa bilansu energetycznego tzn. Należy tylko tyle spożywać ile wymaga prowadzony styl życia.
- Maksymalne wyeliminowanie z diety tłuszczów zwierzęcych (zastąpienie ich olejami roślinnymi) oraz produktów wysokoprzetworzonych takich jak: cukier, sól, białko, mąka itp.
- Preorientacja w kierunku wegetarianizmowi. Spożywanie dużych ilości warzyw, owoców roślin i wód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz