Odżywianie - podstawowe pojęcia

Stan odżywiania – to stan biologiczny organizmu (stan zdrowia, sprawność, samopoczucie) będący skutkiem danego sposobu żywienia.
Zapotrzebowanie żywieniowe – to potrzeby organizmu odnoszące się do poszczególnych składników odżywczych pod względem ich ilości i jakości. Jest ono zmienne dla osób różnej płci, wieku, wykonywanej pracy, warunków klimatycznych.
Składniki odżywcze – spełniają trzy podstawowe zadania:
  • są źródłem energii niezbędnej do procesów życiowych i aktywności (tłuszcze i węglowodany)
  • są materiałem budulcowym – budowa i odnowa komórek i tkanek (białko, niektóre sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo)
  • wpływają na regulację procesów życiowych (witaminy i składniki mineralne)
Wyróżnia się następujące grupy składników odżywczych:
  • cukrowce, czyli węglowodany
  • tłuszczowce
  • białka
  • witaminy
  • składniki mineralne
  • woda
  • enzymy
Wszystkie składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne ulegają w organizmie przemianom. Całość tych przemian nazywamy metabolizmem (anabolizm + katabolizm).
  • Anabolizm – synteza lub odbudowa – to proces przebiegający w komórkach przy pomocy energii czerpanej ze spalenia, czyli rozkładu składników odżywczych (tzw. energia chemiczna)
  • Katabolizm – rozkład, czyli spalanie – to proces, w którym ta energia chemiczna zostaje przetworzona na inne postacie energii, tj. mechaniczną, cieplną, które są niezbędne do pracy i czynności życiowych.
Składniki pokarmowe – są to najmniejsze cząstki organiczne i nieorganiczne, które po uwolnieniu w procesie trawienia mogą być wchłonięte w przewodzie pokarmowym i wykorzystane przez organizm.

Funkcje składników pokarmowych:
  • budulcowa
  • energetyczna
  • regulująca
Ilość wytworzonej przez organizm energii określa się w kilokaloriach.
1 kcal – to taka ilość ciepła, jaka jest potrzeba do ogrzania 1000 ml wody o 1 C.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne:
  • dzieci 1-3 lat – 1300 kcal
  • dzieci 4-6 lat – 1700 kcal
  • dzieci 7-9 lat – 2100 kcal
  • dzieci 10-12 lat – 2600 kcal
  • dziewczęta 13-20 lat – 2880 kcal
  • chłopcy 13-20 lat – 3700 kcal
  • kobiety – 2800 kcal
  • kobiety karmiące – 3400 kcal
  • mężczyźni ciężko pracujący – 4500 kcal
  • starsi – 2300 kcal
Prawidłowe odżywianie się to:
  1. Przestrzeganie prawa bilansu energetycznego tzn. Należy tylko tyle spożywać ile wymaga prowadzony styl życia.
  2. Maksymalne wyeliminowanie z diety tłuszczów zwierzęcych (zastąpienie ich olejami roślinnymi) oraz produktów wysokoprzetworzonych takich jak: cukier, sól, białko, mąka itp.
  3. Preorientacja w kierunku wegetarianizmowi. Spożywanie dużych ilości warzyw, owoców roślin i wód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat i edukacja dziecka , Blogger