Unikaj tych produktów – mogą wywołać zatrucie pokarmowe.
Amerykańska FDA ogłosiła niedawno listę produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Przede wszystkim znajdują się na niej surowe, oraz importowane artykuły spożywcze, których konsumpcja wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego wywołanego przez pasożyty, bakterie lub wirusy. Każdego roku, co 6 osoba mieszkająca w USA doświadcza objawów zatrucia pokarmowego.
Które produkty zostały uznane za niebezpieczne?
- Wędliny, gulasz, dressingi, sos waniliowy – mogą zawierać przetrwalniki Bacillus cereus
- Surowy lub niedogotowany drób oraz mleko niepasteryzowane – mogą być przyczyną zakażenia bakterią Campylobacter jejuni.
- Nieprawidłowo przygotowane przetwory, szczególnie domowe, fermentowane ryby i ziemniaki pieczone w folii mogą wiązać się z zatruciem toksyną botulinową, wytwarzaną przez Clostridium botulinum. Objawy to biegunki i wymioty, problemy z połykaniem, oraz osłabienie mięśni – w tym oddechowych, co może stanowić zagrożenie dla życia.
- Importowane jagody, sałata czy bazylia mogą być skażone pasożytem z rodzaju Cryptosporidium. Wywołuje on biegunkę, postępujące wyniszczenie, oraz brak apetytu.
- Surowe mięso wołowe (np. w hamburgerach), niepasteryzowane mleko i soki, surowe owoce i warzywa wiązane są z biegunką (również krwistą). Odpowiada za nią E. coli szczep O157:H7.
- Skorupiaki z zakażonych wód wiązane są z wirusowym zapaleniem wątroby i innymi problemami zdrowotnymi.
-Z niepasteryzowanym mlekiem, lub wykonanymi z niego serami wiąże się listerioza, szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością – może wywołać sepsę lub zapalenie opon mózgowych.
Które produkty zostały uznane za niebezpieczne?
- Wędliny, gulasz, dressingi, sos waniliowy – mogą zawierać przetrwalniki Bacillus cereus
- Surowy lub niedogotowany drób oraz mleko niepasteryzowane – mogą być przyczyną zakażenia bakterią Campylobacter jejuni.
- Nieprawidłowo przygotowane przetwory, szczególnie domowe, fermentowane ryby i ziemniaki pieczone w folii mogą wiązać się z zatruciem toksyną botulinową, wytwarzaną przez Clostridium botulinum. Objawy to biegunki i wymioty, problemy z połykaniem, oraz osłabienie mięśni – w tym oddechowych, co może stanowić zagrożenie dla życia.
- Importowane jagody, sałata czy bazylia mogą być skażone pasożytem z rodzaju Cryptosporidium. Wywołuje on biegunkę, postępujące wyniszczenie, oraz brak apetytu.
- Surowe mięso wołowe (np. w hamburgerach), niepasteryzowane mleko i soki, surowe owoce i warzywa wiązane są z biegunką (również krwistą). Odpowiada za nią E. coli szczep O157:H7.
- Skorupiaki z zakażonych wód wiązane są z wirusowym zapaleniem wątroby i innymi problemami zdrowotnymi.
-Z niepasteryzowanym mlekiem, lub wykonanymi z niego serami wiąże się listerioza, szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością – może wywołać sepsę lub zapalenie opon mózgowych.
Przed chorobą może uchronić nas odpowiednie mycie i gotowanie produktów przed ich zjedzeniem – jeśli nie ma takiej możliwości, najlepiej unikać wymienionych pozycji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz