Ryzyko przedwczesnego porodu zmniejszają warzywa i owoce
To, co przyszła mama kładzie na swoim talerzu, ma ogromny wpływ na zdrowie rozwijającego się płodu. Jak dowodzą najnowsze analizy, dobra jakość codziennego jadłospisu może nawet zmniejszać prawdopodobieństwo przedterminowego porodu.
W analizach uwzględnione zostały dane zebrane w latach 2002-2008, dotyczące ponad 66 tys. kobiet. W badaniu wzięły udział tylko te kobiety, które nie miały cukrzycy, urodziły co najmniej jedno dziecko i odpowiedziały na pytania związek z nawykami żywieniowymi praktykowanymi w pierwszych czterech lub pięciu miesięcy ciąży.
Naukowcy określili trzy wzorce odżywiania. Pierwszy z nich, ukryty pod nazwą „rozważny”, opierał się głównie na warzywach, owocach, wodzie, pełnych ziarnach, drobiu, pełnoziarnistym pieczywie. W „tradycyjnym” wzorcu dominowały ziemniaki, ryby, mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Trzeci typ jadłospisu („zachodni”) był bogaty w słone i słodkie przekąski, białe pieczywo, desery, przetworzone produkty mięsne.
Poród przedwczesny (między 22. a 37. tygodniem ciąży) wystąpił u 5 proc. uczestniczek.
Zespół naukowców zaobserwował, że „rozważny” sposób odżywiania związany był ze znacząco mniejszym ryzykiem przedterminowego porodu, szczególnie wśród kobiet, które rodziły po raz pierwszy. Mniejsze prawdopodobieństwo stwierdzono także w przypadku diety „tradycyjnej”. Co ciekawe, „zachodnia” dieta nie wiązała się bezpośrednio ze zwiększonym ryzykiem.
Wyniki sugerują więc, że w przypadku diety w ciąży większe znaczenie ma wprowadzenie do niej dużej ilości zdrowych produktów niż całkowite wykluczenie tych niezdrowych.
W analizach uwzględnione zostały dane zebrane w latach 2002-2008, dotyczące ponad 66 tys. kobiet. W badaniu wzięły udział tylko te kobiety, które nie miały cukrzycy, urodziły co najmniej jedno dziecko i odpowiedziały na pytania związek z nawykami żywieniowymi praktykowanymi w pierwszych czterech lub pięciu miesięcy ciąży.
Naukowcy określili trzy wzorce odżywiania. Pierwszy z nich, ukryty pod nazwą „rozważny”, opierał się głównie na warzywach, owocach, wodzie, pełnych ziarnach, drobiu, pełnoziarnistym pieczywie. W „tradycyjnym” wzorcu dominowały ziemniaki, ryby, mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Trzeci typ jadłospisu („zachodni”) był bogaty w słone i słodkie przekąski, białe pieczywo, desery, przetworzone produkty mięsne.
Poród przedwczesny (między 22. a 37. tygodniem ciąży) wystąpił u 5 proc. uczestniczek.
Zespół naukowców zaobserwował, że „rozważny” sposób odżywiania związany był ze znacząco mniejszym ryzykiem przedterminowego porodu, szczególnie wśród kobiet, które rodziły po raz pierwszy. Mniejsze prawdopodobieństwo stwierdzono także w przypadku diety „tradycyjnej”. Co ciekawe, „zachodnia” dieta nie wiązała się bezpośrednio ze zwiększonym ryzykiem.
Wyniki sugerują więc, że w przypadku diety w ciąży większe znaczenie ma wprowadzenie do niej dużej ilości zdrowych produktów niż całkowite wykluczenie tych niezdrowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz