Probiotyki


Czym są probiotyki?
Na początek trochę teorii, ale mam nadzieję, że podam ją w sposób prosty. Probiotyki- „Pro bios”- za życiem; inaczej to żywe mikroorganizmy, pożyteczne bakterie. Przewód pokarmowy niemowląt zasiedlany jest bakteriami kwasu mlekowego z mleka kobiecego, aby chronić przed patologicznymi mikroorganizmami. Jeżeli kobieta nie karmi piersią może powstać konieczność uzupełnienia flory bakteryjnej probiotykami, które wzmacniają odporność organizmu malucha. Są to tzw. dobre bakterie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niezbędne jest też wytłumaczenie, czym są prebiotyki:
Prebiotyki- pożywka dla probiotyków. Pobudzają wzrost już obecnych w organizmie dobrych bakterii, a zarazem hamują rozwój „złych”. Znajdziesz je w: bananach, porach, szparagach, cebuli, mleku modyfikowanym, kaszach. Znajdują się także w pokarmie mamy.
Co robią probiotyki?
To podsumowanie zawiera wiele pozytywnych skutków, jakie wywołują probiotyki. Pamiętaj jednak, że na każde schorzenie, przypadłość, potrzebne są inne szczepy bakterii. Nie wszystkie szczepy działają na wszystkie dolegliwości. Jeśli chcesz podać probiotyki dziecku, najlepiej najpierw skonsultuj się z lekarzem, biorąc pod uwagę cel ich przyjmowania oraz dotychczasową dietę dziecka. No to wyliczamy!
Probiotyki:
  • wytwarzają kwaśne środowisko, które nie sprzyja rozwijaniu się bakterii;
  • wytwarzają specjalne substancje przeciw chorobotwórczym bakteriom, hamują ich rozwój i namnażanie;
  • poprawiają równowagę mikroflory jelitowej;
  • ułatwiają trawienie, usprawniają pracę jelit;
  • regulują skład flory bakteryjnej;
  • uszczelniają błonę śluzową jelit (ograniczenie wchłaniania szkodliwych substancji);
  • pomagają wchłaniać pokarmy;
  • unieszkodliwiają toksyny;
  • chronią przed alergią;
  • zapobiegają biegunkom, zaparciom, wzdęciom i je leczą.
Probiotyki wzmacniają odporność organizmu, dlatego podpowiem Wam, gdzie możecie je znaleźć!
Probiotykowe propozycje:
Kwaszone ogórki, kapusta, czyli kiszonki
Kiszone ogórki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. To sprawia, że organizm jest w stanie przyswoić składniki odżywcze, które są mu potrzebne. Na ogórkach kiszonych często pojawia się biały nalot. Nie bój się! To właśnie bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i nie pozwalają rozwijać się „złym” bakteriom. Kiszona kapusta również zwiera dużo bakterii kwasu mlekowego.
Dla kogo?
Takie produkty mogą jeść dzieci od drugiego roku życia. Nie przesadzaj z ilością i pokrój je drobno.
Jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne, czyli produkty mleczne fermentowane
Na półce jest wiele produktów mlecznych, więc jak odróżnić te probiotyczne od zwykłych. Jak nie dać się oszukać producentom i reklamom? Czytaj etykiety, a wybór okaże się prostszy niż myślisz. Nie są one istotne w procesie leczenia, ale konieczne w codziennej diecie.
Na etykiecie powinna być podana nazwa bakterii:
  • gatunek na przykład: Lactobacillus casei
  • szczep na przykład: Defensis
Jeśli jeszcze masz wątpliwości to zapytaj lekarza, co jest najlepsze dla Twojego maluszka, jakiego szczepu bakterii powinnaś szukać na etykietach.
Przyswajalność tych probiotyków przez organizm jest bardzo duża, ponieważ laktoza (cukier mleczny) pomaga bakteriom się rozwijać.
Dla kogo?
Dla maluchów od 10 - 11 miesiąca życia: kilka razy w tygodniu na zmianę - jogurty, maślanki, kefir. Jeśli wybierasz jogurty, to najlepiej te naturalne. Smakowe często zwierają dużo cukru (czytaj o zwartości cukru na etykietach). Aby urozmaicić smak jogurtów naturalnych, możesz je połączyć z owocami (banany, jabłka, mandarynki itp.), a kefiry z kaszą jęczmienną.
Dla roczniaków: mleko acidofilne (fermentowane)Powyższe propozycje można przygotować kilka razy w tygodniu na zmianę. Maksymalna porcja dzienna to 180 ml. Upewnij się, że Twoje dziecko nie jest uczulone na krowie mleko.
Produkty mleczne koniecznie trzymaj w lodówce. Również w sklepie upewnij się, że lodówka, w której są przechowywane, na pewno jest włączona. Zawsze spróbuj przed podaniem dziecku, czy jest smaczny i dobry, pomimo aktualnej daty ważności.
Preparaty z apteki
Kiedy lekarz decyduje się na zalecenie antybiotyków, to zapewne od razu przepisuje także probiotyki. Dlaczego? Antybiotyki niszczą bakterie zarówno te, które źle jak i dobrze wpływają na dziecko. Przeczytaj ulotkę i zapytaj lekarza, jak podawać probiotyk.
Większość z nich podaje się przynajmniej dwie godziny po podaniu antybiotyku. Nie zapominaj o podawaniu preparatu nawet po zakończeniu podawania antybiotyku (około 2 tygodni - według zaleceń lekarza). Regularność również ma wpływ na pozytywny wynik kuracji.
Preparaty dostępne są w różnych postaciach: saszetki z proszkiem do rozpuszczania, kapsułki, fiolki, krople, a dla bardzo kapryśnych - w formie białej czekolady. Każdemu według potrzeby i możliwości.
Najnowsze produkty, łączące probiotyki i prebiotyki nazywamy symbiotykami, również dostępne są w aptekach.Ta forma przyjmowania probiotyków to alternatywa na przykład dla alergików (mleko).
Owoce, warzywa i zboża
Prebiotyki możesz również odnaleźć w takich produktach jak:
  • banany - można podawać je na deser, przekąskę lub pokroić do jogurtu naturalnego,
  • cebula, czosnek, por, karczochy,
  • płatki owsiane, pszenica, ryże.
Mleko modyfikowane i kaszki
Jeśli zdecydujesz się na podawanie dziecku mleka modyfikowanego, skonsultuj się z lekarzem. Zapytaj, do których mieszanek dodawane są probiotyki, ponieważ nie w każdym mleku modyfikowanym się one znajdują. Najczęściej mleko modyfikowane zawiera bifidobakterie „Bifidus” lub wspomniane wcześniej bakterie kwasu mlekowego „Lactobacillus”.
Innymi produktami, do których dodaje się probiotyki, są kaszki. Teraz na rynku jest ich ogromny wybór, dlatego możesz również zdecydować się na kaszki smakowe. Możesz podawać je podczas kuracji, kiedy dziecko ma obniżoną odporność lub na stałe, uwzględniając to w jego codziennej diecie. Skonsultuj dietę dziecka z lekarzem.
Ważne! Nie wolno łączyć mleka z niektórymi antybiotykami. Spytaj lekarza o łączenie leku z produktami mlecznymi . Duża ilość każdego pokarmu utrudni wchłanianie lekarstwa i jego działanie nie będzie tak silne jak powinno.
Kiedy przygotowujesz pokarm, stosuj się do zaleceń na etykiecie, by bakterie nie uległy zniszczeniu, na przykład pod wpływem temperatury.
I ostatnia wskazówka:
Każdy nowy produkt podawaj pojedynczo i obserwuj reakcję dziecka. Zastanów się, porozmawiaj ze specjalistą i wybierz najlepszy produkt dla swojego dziecka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat i edukacja dziecka , Blogger