Nasiona Chia

Nasiona Chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Była znana i uprawiana już przez Azteków, którzy uważali, że spożywając je w myśl utrzymania swojego zdrowia fizycznego i psychicznego w dobrej kondycji. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne.Co dokładnie się w nich kryje? Ich skład jest niezwykle wartościowy - zawierają 20% białka, 34% tłuszczu i 25% błonnika. Duża zawartość tłuszczu jest w tym przypadku bardzo korzystna, gdyż stanowią go kwasy omega – 3 i omega – 6 w optymalnych proporcjach. Dzięki temu zmniejsza się poziom złego cholesterolu w naszym organizmie i tym samym zapobiegamy powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Ponad to wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Wysoka zawartość błonnik natomiast poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza wchłanianie węglowodanów prostych, pomaga regulować ich poziom we krwi oraz zapobiega zaparciom. Ze względu na te właściwości zalecana jest dla osób z cukrzycą, nadwagą i mającym problemy z wypróżnianiem. Na uwagę zasługuje też fakt, iż nasiona chia posiadają niezwykle dużą dawkę minerałów. Uważa się, że 15 g nasion zawiera 3 razy więcej żelaza co szpinak, 4 razy więcej selenu co len i 15 razy więcej magnezu co brokuły. Dzięki temu spożywając stosunkowo niewielką ilość tego produktu wyposażamy swój organizm w wiele składników mineralnych. Te niepozorne nasionka mają jeszcze jedną ważną zaletę – zawierają dużą ilość antyoksydantów, które to walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając procesom starzenia się skóry oraz wszelkim zmianom nowotworowym. Ze względu na swoje lecznicze właściwości nasiona chia powinny znaleźć się w menu każdego z nas. Można je spożywać i przyrządzać na wiele sposobów, zależy to jedynie od wyobraźni i upodobań. Jest wiele sposobów, poprzez które możemy je włączyć do naszej diety. Można je dodawać między innymi do: jogurtów, muesli, koktajli, sałatek, zup czy omletów. Zmielone można dodawać do domowej roboty chleba lub jako zamiennik bułki tartej. Można jej dodawać do dżemów, owsianek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Powinno się dodawać około 50-75% objętości do surowych dań ponieważ nasiona w pęcznieją pod wpływem działania wody. Zaleca się spożywanie 15 g nasion (2 łyżki) dziennie przez osoby dorosłe, 33 – 41 g dziennie przez 3 miesiące – osoby narażone na choroby, 1,4 do 4,3 g nasion dziennie - dzieci od 5 do 18 lat, natomiast dzieciom poniżej 10 roku życia można podawać jedną łyżkę nasion. Może być stosowane przez kobiety w ciąży. Należy je przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku nawet przez okres czterech lat bez pogorszenia smaku, zapachu i wartości odżywczych. Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym nasiona chia znajdują szerokie zastosowanie w świecie medycznym. Od lat wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, więc z pewnością każdemu z nas przyda się codzienna dawka witamin i mikroelementów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat i edukacja dziecka , Blogger